Agar ? Właściwie, to spotkałam się z nim pierwszy raz. Jest to substancja żelująca pochodzenia roślinnego, wytwarzana z krasnorostów, jest bezwonny i bezsmakowy. Agar rozpuszcza się w temp . 85-95 stopni, tężeje natomiast już w 32-35 stopniach, dzięki czemu nie trzeba wkładać go do lodówki.
Agar wspomaga trawienie i oczyszcza organizm z toksyn, w przypadku nieodpowiedniej konstystencji możemy go rozpuścić i przygotować powtórnie w odpowiedniej proporcji.
FIT PTASIE MLECZKO ;-)
W ogóle można zrobić coś takiego ?
Wszystko można, mina mojego męża była bezcenna... ej ! To na prawdę smakuje jak ptasie mleczko!
Składniki
2 puszki mleczka kokosowego
laska wanilii
2 łyżki miodu
2 tabliczki czekolady bez cukru
3 łyżeczki agaru
Czekoladę kupicie w dobrym markecie, lub sklepie ze zdrową żywnością. Trochę się jej naszukałam ale było warto.
Mleczko kokosowe można przygotować samemu, lub poszukać w markecie. To, które mi udało się kupić miało 0 g cukru !
Mleczko kokosowe zagotowujemy z ziarenkami wanilii i miodem. Kiedy zacznie wrzeć ściągamy z palnika, dodajemy agar,mieszamy najlepiej ruzgą i ponownie zagotowujemy. Masę wylewamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Studzimy.
Po ok 30 minutach ścięte mleko tniemy na prostokąty. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mleczne prostokąty oblewamy czekoladą, kiedy zastygnie obracamy i powtarzamy czynność.
SMACZNEGO :-)
Agar łatwo kupicie w Sklepie Yerba MaTe 24
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz