czwartek, 14 kwietnia 2016

Chudnij jedząc tłuszcze omega-3 !

Z badań naukowców wynika, że w codziennej diecie wielu Europejczyków znajduje się zbyt duża ilość kwasów omega-6, podczas gdy dostarczamy za mało kwasów omega-3. Nadmiar kwasów omega-6 w diecie, przy niedostatku kwasów omega-3, osłabia układ odpornościowy organizmu i sprawia, że jest on bardziej podatny na stany zapalne i rozwój nowotworów. W związku z tym dietę omega należy ułożyć w taki sposób, aby dostarczyć organizmowi wszystkich rodzajów nienasyconych kwasów tłuszczowych w odpowiednich proporcjach



 - kwasy omega-3 rozrzedzają krew, a co za tym idzie - zapobiegają tworzeniu się zakrzepów, które wywołują zawały i udary. Przyczyniają się także do obniżenia cholesterolu, a tym samym zapobiegają miażdżycy. Niestety, nadmiar kwasów omega-3 może się przyczynić do otyłości, szczególnie u mężczyzn.

Źródła pokarmowe kwasów omega-3: łosoś, tuńczyk, halibut, sardynka, makrela, śledź, pstrąg, jaja.



-   kwasy omega-6 przyspieszają gojenia się ran, wspomagają pracę nerek i wątroby oraz obniżają poziom "złego" cholesterolu. Jednak ich nadmiar w codziennej diecie przyczynia się do obniżenia także "dobrego" cholesterolu (frakcji HDL) i może powodować odkładanie się tłuszczu w tętnicach. W związku z tym należy rozważnie dobierać produkty zawierające kwasy omega-6;
Źródła pokarmowe kwasów omega-6: łosoś, tuńczyk, halibut, siemię lniane, nasiona konopi, pestki dyni.


o   - kwasy omega-9 są materiałem budulcowym błon komórkowych i decydują o ich integralności. Ich spożycie zmniejsza nadmierne wydzielanie kwasu żołądkowego. Ponadto zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych. Jednak przyjmowane w nadmiernej ilości mogą się przyczynić do wzmożonej aktywności komórek nowotworowych.


Dieta omega polega na spożywaniu zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, które znajdują się m.in. w rybach, niektórych olejach, zielonych warzywach i drobiu. ​​Tłuszcze omega-3 chronią nasze serce i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, jednak niezrównoważone spożycie zdrowych tłuszczów może być przyczyną otyłości i chorób układu krążenia. Sprawdź, jak wygląda zdrowa i zbilansowania dieta omega.
Dieta omega nie jest tradycyjną dietą, ponieważ jej celem nie jest utrata wagi czy redukcja zbędnej tkanki tłuszczowej, tylko zmiana nawyków żywieniowych, która polega na wprowadzeniu do diety zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Utrata masy ciała jest traktowana jako naturalna konsekwencja zmiany nawyków żywieniowych. Dieta omega koncentruje się bowiem na korzyściach płynących dla zdrowia, które mogą być osiągnięte dzięki zmianie jadłospisu. W związku z tym dietę omega mogą stosować wszyscy, także osoby starsze i dzieci.


Wady i zalety diety omega
Podstawową cechą diety omega jest różnorodność, w związku z tym możesz dowolnie komponować swoje posiłki (oczywiście w oparciu o grupę 12 produktów).
Dieta omega jest przez wielu dietetyków nazywana dieta antyrakową, ponieważ zmniejsza ryzyko uaktywnienia się komórek nowotworowych. Powinna być także stosowana przez osoby, które zmagają się z cukrzycą, nadciśnieniem i osteoporozą.



Dieta omega - 12 grup produktów
Podstawową zasadą diety omega jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej dawki kwasów tłuszczowych omega-3, które hamują aktywność komórek inicjujących wiele nowotworów oraz podnoszą odporność organizmu. W związku z tym codziennie należy spożywać  określoną ilość produktów z każdej z 12 grup żywności. Należy zmieścić je w tradycyjnych 5 posiłkach: 3 głównych i 2 przekąskach. W ten sposób dostarczamy organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych, niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania.
1. produkty białkowe: tłuste ryby, np. makrela, chude mięso wołowe lub wieprzowe, chudy drób;
2. oleje roślinne (zimnotłoczone): oliwa z oliwek, olej rzepakowy;
3. orzechy: mieszanka orzechów włoskich (50%), laskowych (25%) i nerkowców (25%);
4. nasiona: pestki dyni, siemienia lnianego i słonecznika;
5. owoce bogate w witaminę C: grejpfrut, pomarańcza, kiwi, mandarynki;
6. owoce jagodowe: truskawki, maliny, porzeczki;
7. zielone warzywa: brokuły, szpinak, zielony groszek, sałata;
8. czerwone i żółte warzywa: pomidory, marchew, kukurydza;
9. rośliny strączkowe: fasola, groch, soczewica, ciecierzyca i soja;
10. produkty węglowodanowe: pełnoziarniste pieczywo, razowy makaron;
11. produkty zawierające wapń: jogurty, chudy twaróg;
12. płyny - min. 6 szklanek płynów dziennie
Dieta omega - jakich produktów należy unikać?
W diecie omega należy unikać tłuszczu zwierzęcego (bogatego w niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe) w postaci:
·         -masła,
·         -parówek,
·         -kotletów,
·         -ciastek,
·         -batoników,
·         -fast foodów,
·         -chipsów.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz